[tds_menu_login inline="yes" guest_tdicon="td-icon-profile" logout_tdicon="td-icon-log-out" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6Ii0xIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJtYXJnaW4tbGVmdCI6IjExIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWxlZnQiOiI3IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tbGVmdCI6IjMiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" toggle_hide="yes" ia_space="0" show_version="" icon_color="var(--reel-news-white)" icon_size="eyJhbGwiOjIxLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxOSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTcifQ==" avatar_size="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE2IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" toggle_horiz_align="content-horiz-right" menu_horiz_align="content-horiz-right" menu_arrow_color="rgba(0,0,0,0)" menu_shadow_shadow_size="0" menu_bg="var(--reel-news-black-transparent)" menu_uh_color="var(--reel-news-white)" menu_ul_link_color="var(--reel-news-white)" menu_ul_sep_color="var(--reel-news-dark-gray)" menu_uh_border_color="var(--reel-news-dark-gray)" menu_uf_txt_color="var(--reel-news-white)" menu_uf_border_color="var(--reel-news-dark-gray)" f_uh_font_family="394" f_uh_font_weight="500" f_links_font_weight="500" f_uf_font_weight="500" f_links_font_family="394" f_uf_font_family="394" f_uh_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_uh_font_line_height="1.2" f_links_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_links_font_line_height="1.2" f_uf_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_uf_font_line_height="1.2" menu_uh_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDIwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMHB4IDE1cHgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjdweCAxMnB4In0=" menu_ul_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDIwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMHB4IDE1cHgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjdweCAxMnB4In0=" menu_ulo_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDIwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMHB4IDE1cHgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjdweCAxMnB4In0=" menu_ul_space="eyJhbGwiOiIxMCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjUifQ==" menu_offset_top="eyJhbGwiOiIyOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIyMCJ9" menu_offset_horiz="4" el_class="td-reel-news-menu-login" menu_gh_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDIwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMHB4IDE1cHgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjdweCAxMnB4In0=" menu_gc_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDIwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMHB4IDE1cHgiLCJwb3J0cmFpdCI6IjdweCAxMnB4In0=" menu_gh_border_color="var(--reel-news-dark-gray)" menu_gh_color="var(--reel-news-white)" f_gh_font_family="394" f_gh_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_gh_font_line_height="1.2" f_gh_font_weight="500" f_btn1_font_family="394" menu_gc_btn1_bg_color="var(--reel-news-accent)" menu_gc_btn1_bg_color_h="var(--reel-news-white)" menu_gc_btn1_border_color="var(--reel-news-white)" menu_gc_btn2_color="var(--reel-news-white)" f_btn2_font_family="394" f_btn1_font_transform="uppercase" f_btn1_font_weight="700" f_btn1_font_spacing="1" f_btn2_font_spacing="1" f_btn2_font_transform="uppercase" f_btn2_font_weight="700" menu_gc_btn1_padd="9px 12px 8px" menu_width="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEzMCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE2MCJ9" menu_gc_btn1_color_h="var(--reel-news-black)" menu_gc_btn2_color_h="var(--reel-news-white)"]

Croque Monsieur, klassisk snabbmat med finess

Croque monsieur har som så mycket annat i matväg sitt ursprung i Frankrike. Det finns olika recept på Croque Monsieur, men en klassisk Croque Monsieur är en varm dubbel smörgås med ost och skinka som grillas i smörgåsgrill eller i ugn. I vissa recept doppas brödet i ägg innan det grillas. Det finns även varianter där man täcker brödet med ostsås av typen béchamel.

Snabba fakta om Croque Monsieur

Varifrån?Croque Monsieur har sitt ursprung i Frankrike och Paris.
Ingredienser?Formbröd, ost och skinka. I vissa varianter även ägg.
När?Den första Croque Monsieur-smörgåsen serverades 1910.
Varför?Perfekt snabbmat när du är hungrig, eller som en lättare måltid sent på kvällen.

Croque Madame vs Croque Monsieur

En Croque Monsieur i originalutförande är alltså en dubbel varm smörgås, där man placerat ostskivor och skinka mellan två brödskivor. En del väljer att doppa brödet i ägg innan det grillas. 

Att doppa brödet i ägg innan tillagningen gör att brödet blir extra knaprigt och gyllene till färgen. Eventuellt är det just den knapriga konsistensen som är upphovet till namnet, då “Croque” är ett franskt verb med betydelsen “knapra, mumsa”. Croque är även franskans ord för att “steka”.

Vad skiljer då en Croque Monsieur från en Croque Madame? Helt enkelt ett stekt ägg. Vid beredning av en Croque Madame har man lagt till ett stekt ägg, vilket gör rätten lite mer mättande tack vare den adderade proteinkällan.

De flesta ställen som serverar Croque Monsieur har även Croque Madame som ett alternativ för den som önskar ett stekt ägg. Detta gör att rätten med fördel kan utgöra en snabb och mättande frukost.

Andra varianter på Croque Monsieur

Det finns även andra varianter på Croque Monsieur. Traditionellt grillas den på en smörgåsgrill eller i ugnen, men det finns även varianter på Croque Monsieur i panna, där smörgåsen vändsteks i smör i en stekpanna.

Det finns också recept på bakad Croque Monsieur. I en del recept stryker man även dijonsenap på brödskivorna innan man placerar ost och skinka mellan dem. 

En rätt som påminner om Croque Monsieur är den engelska club sandwichen som också har stekt bröd och ost som huvudingrediens. I en club sandwich brukar dock skinkan vara utbytt mot bacon.

Det är naturligtvis även möjligt att tillreda vegetariska varianter av Croque Monsieur där man utelämnar skinkan eller ersätter den med en vegetarisk produkt. Man kan till exempel lägga i tomatskivor eller använda sig av skinka som är vegetariskt framställd. Numera finns det många vegetariska produkter som ska påminna om skinka i smak och konsistens.

Croque monsieur – snabbmat eller skräpmat?

Under de senaste decennierna har man mer och mer fått upp ögonen för de hälsorisker som det innebär att konsumera stora mängder snabbmat. Många gånger väljer man att benämna det hela för skräpmat, för att ytterligare tydliggöra det låga näringsvärdet som kännetecknar den här typen av mat i förhållande till mängden kalorier man får i sig. 

När det gäller Croque Monsieur så innehåller den ungefär 400 kalorier, men den exakta mängden beror givetvis på tillagningssätt och val av ingredienser. Jämfört med mycket annan snabbmat är en Croque Monsieur förhållandevis nyttig, och har ett visst näringsvärde, speciellt i varianten Croque Madame där man adderat ett ägg. Tillreds smörgåsen på ett formbröd med fibrer blir näringsinnehållet ännu bättre. 

I vissa situationer kanske det inte finns tid att tillreda en fullvärdig måltid och då kan en Croque Monsieur vara ett alternativ, och i vart fall bättre än att ersätta maten med godis och snacks.

Croque Monsieur ett signum för Paris

Croque Monsieur, eller le Croque Monsieur som fransmännen säger, är ännu en klassiker som det franska och framförallt parisiska köket bidragit med. Croque Monsieur är symbolen för klassisk snabbmat för den stressade parisaren, såväl som för den sena nattmackan när hungern sätter in. I Paris ackompanjeras Croque Monsieur med ett bättre glas rött vin.

Även i Sverige har vi tradition av grillade smörgåsar, men här görs de oftast i ugn och kallas i dagligt tal för varma smörgåsar. Recept på varma smörgåsar är inte alls lika strikta till ingredienserna som en Croque Monsieur eller Croque Madame. Våra varma smörgåsar kan i princip ha vilken topping som helst. Gemensamt för dem är egentligen bara formbrödet, och osten.

Croque Monsieur är i sanning en klassiker som de sista åren kanske fått en liten renässans, då många börjat återupptäcka det klassiska franska köket och även dess varianter på snabbmat.

Det här ska en Croque Monsieur original innehålla:

  • Formbröd
  • Ost
  • Skinka
  • Eventuellt doppas formbrödet i vispat ägg

Latest articles

Related articles

spot_img